Onze gemeente is klaar voor de grote uitdagingen van onze tijd en in ons gebied. We maken slimme plannen voor hoe we omgaan met de energietransitie, klimaatverandering, zeespiegelstijging, verzilting en duurzame (economische) ontwikkeling. Onze samenleving is veerkrachtig, en daarom wordt Altena steeds duurzamer. Dat blijven we samen doen: gemeente, inwoners, bedrijven en gebiedspartners zoals waterschap en provincie.
Energieneutraal en klimaatadaptief Altena
De ambitie is om in 2046 een CO2-neutrale gemeente te zijn. Deze ambitie behalen we door minder energie te verbruiken, meer energie zelf op te wekken, woningen en gebouwen te isoleren en aardgasvrij te maken en onze mobiliteit te verduurzamen.
Het watersysteem is in 2050 waterrobuust ingericht op extreem weer (droogte en extreme regenval) met meer ruimte, zowel qua (water)oppervlak als in de bodem. De waterveiligheid is daarom ook op orde: de rivierdijken zijn uiterlijk in 2050 voor lange tijd versterkt. In de uiterwaarden is voldoende ruimte voor water en natuur. We houden de kans dat overstromingen plaatsvinden ook in de toekomst klein, zodat onze inwoners zich veilig voelen en geven invulling aan het meerlaagse veiligheidsbeleid.

Trekpontje over het oude Maasje
Altena is circulair in 2046. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk. We hebben steeds minder fossiele energie en nieuwe grondstoffen (van ver) nodig. We produceren bijna geen afval meer. We zorgen dat we grondstoffen kunnen hergebruiken en verspilling kunnen voorkomen. Denken en doen in kringlopen is vanzelfsprekend. Ook stimuleren we ondernemers om circulair te worden, denk daarbij aan nieuwbouw en herbouw van gebouwen en voor agrariërs ook aan kringlooplandbouw.
Toekomstbestendig wonen
We zetten ons specifiek in voor duurzaam, energieneutraal en klimaatadaptief wonen, zodat onze woningvoorraad zo toekomstbestendig en generatiebestendig mogelijk is. Dat betekent dat woningen makkelijk aanpasbaar worden naar andere doelgroepen als de vraag in de toekomst verandert. Er liggen met name uitdagingen in het aanpassen van de bestaande woningvoorraad. Maar ook in het klimaatadaptief maken van onze leefomgeving in combinatie met inbreiding. We pakken als gemeente een stimulerende en faciliterende rol bij initiatieven vanuit inwoners om hun eigen woning te verduurzamen.
Wat gaan we doen?
- We verminderen het energiegebruik door in te zetten op isolatie en energiebesparende technologie.
- We zetten in op duurzame opwekking van energie. Hiervoor bepalen we de regels voor nieuwe opwek van zonne-energie (zonnevelden) in het omgevingsplan.
- We maken onze rioleringen klimaat robuust, door bijvoorbeeld gescheiden stelsels aan te leggen voor hemelwater apart van vuilwater. Beleid hiervoor wordt vastgelegd in het vigerende Gemeentelijke Rioleringen Plan (GRP). We gaan hiermee aan de slag in een Programma Water groen en natuur.
- We stellen in het omgevingsplan regels op voor het ontkoppelen van regenwater van het rioolsysteem.
Nieuwe programma’s onder de Omgevingswet en projecten die bijdragen aan de doelstellingen van de omgevingsvisie worden waar van toepassing in de omgevingsvisie benoemd. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn tot het ijkmoment 1 september 2023 meegenomen.