Altena is centraal gelegen te midden van grote stedelijke gebieden en bestaat uit 21 kernen met elk hun eigen unieke karakter. Deze 21 kernen, maar ook onze bedrijven, scholen en toeristische trekpleisters, zijn dagelijks in beweging. We verplaatsen ons van onze woning, naar de school van de kinderen, langs de bakker, naar ons werk en op de weg terug naar huis nog even langs de supermarkt. Al deze verplaatsingen moeten op een veilige en efficiënte manier kunnen plaatsvinden.
Waar staan we nu?
Altena is goed bereikbaar via de A27. De doorstroming op de A27 vormt echter een belangrijk knelpunt. Hoewel de verbreding van de A27 zal zorgen voor een betere bereikbaarheid, is het belangrijk om ook tijdens de bouwperiode (tot circa 2030) te waken voor sluipverkeer door kernen nabij de A27. Ook op het onderliggende wegennet zorgt drukte op de A27 voor problemen. Vooral op de Dijkgraaf den Dekkerweg (inclusief aansluiting A27) en op de rotonde bij Kromme Nol (N267/N283) is er duidelijk sprake van een knelpunt. Ontsluiting van het gebied ten westen van de A27 richting de oostzijde van Altena is een aandachtspunt. Op lokaal niveau vormen de N322, N267 en N283 de belangrijkste verbindingen.
De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is beperkt. De meeste dorpen worden slechts ontsloten met een buurtbus. De bestaande reguliere buslijnen en de buurtbusverbindingen hebben een lage frequentie.
Altena wordt daarnaast omringd door water. Naast de vijf vaste oeververbindingen (Merwedebrug, Keizersveerbrug, Heusdensebrug, Andelse sluis en Kromme Nol) vervullen de verschillende veerverbindingen een belangrijke rol om het gebied in en uit te komen.
Op bepaalde plekken staat de leefbaarheid onder druk door het toenemende verkeer en is sprake van conflicten tussen weggebruikers, wat ook een effect kan hebben op de verkeersveiligheid. Het aanpakken van verkeersveiligheidsconflicten tussen vracht-, landbouw- en fietsverkeer is een belangrijke opgave. Vooral in de Noordwaard en op de dijken is op bepaalde momenten sprake van overlast door recreatieverkeer. Dat er op het gebied van verkeersveiligheid verbetering mogelijk is, blijkt ook uit de duurzaamheidsscores van het CROW. Hieruit komt naar voren dat Altena een onvoldoende scoort op verkeersveiligheid. Dat heeft deels te maken met de snelweg die door het gebied loopt, waar 50% van alle ongevallen gebeurt.
Wat komt er op ons af?
In 2040 zal mobiliteit er anders uitzien dan vandaag. Algemene trend is dat het aantal verkeersbewegingen blijft groeien, zowel het autoverkeer als het openbaar vervoer. Als we als gemeente verder willen groeien en mensen en bedrijven willen binden, ligt hier een opgave. Hoe zorgen we dat we de toenemende verkeers- en parkeerdruk goed kunnen inpassen? Ook landbouwverkeer, vrachtverkeer en logistiek spelen een steeds grotere rol. Recreatie vormt een enorme kans, maar ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor het verkeer.
Altena wordt steeds duurzamer en wil een CO2-neutrale gemeente zijn in 2046. Vanuit mobiliteit leveren we hier een bijdrage aan. We werken bijvoorbeeld aan laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Hoewel auto’s steeds schoner en slimmer worden, liggen er vooral ook kansen voor schonere alternatieven, zoals de elektrische fiets en het openbaar vervoer. In Altena worden nu vooral korte afstanden gefietst. Met de opkomst van de elektrische fiets liggen er veel kansen voor fietsen op langere afstanden, mits de infrastructuur hiervoor geschikt is. Het openbaar vervoer speelt, met het oog op vergrijzing en voor scholieren, een belangrijke rol in het bereikbaar houden van voorzieningen. Technologische ontwikkelingen kunnen vragen om een andere inrichting van de openbare ruimte.
Hoe zien we bereikbaarheid in de toekomst?Â
Onze mobiliteitsvisie is erop gericht onze gemeente beter bereikbaar te maken voor iedereen. Niet alleen met de auto, vrachtwagen of landbouwvoertuig, maar ook met de (elektrische) fiets en het openbaar vervoer. Daarbij staat veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid voorop. Duurzame ontwikkeling is de rode draad in de omgevingsvisie en onze mobiliteit moet verduurzamen. Thema’s  zoals klimaatverandering, groen, waterkwaliteit en natuur worden hierbij integraal meegenomen.
- We vinden het belangrijk dat onze inwoners en bezoekers zich overal en altijd veilig kunnen verplaatsen en zich ook steeds veilig voelen bij het maken van een verplaatsing. Daarom willen we verkeersongevallen zo veel mogelijk voorkomen en streven we, net als in de hele provincie Noord-Brabant, naar nul verkeersslachtoffers. Hiervoor gaan we onze netwerken en woongebieden optimaal verkeersveilig inrichten en zorgen we dat de modaliteiten waar nodig en waar mogelijk van elkaar gescheiden worden. Dit betekent dat we zorgen dat bijvoorbeeld fietsers en voetgangers geen drukke wegen hoeven te kruisen, en we waar mogelijk losse fietspaden aanleggen in plaats van fietsstroken langs de weg.
- We maken gezonde keuzes door vaker de (elektrische) fiets te nemen, verkennen deelmobiliteit en nieuwe vormen van openbaar vervoer binnen Altena. Gaan we toch op pad met de auto, dan doen we dat vaker met een schoon emissieloos voertuig dat bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof rijdt.
- Door te werken aan een veilig, bereikbaar en duurzaam Altena, wordt onze gemeente ook meer leefbaar én inclusiever. Ook jongeren, ouderen en mensen met een beperking kunnen zich veilig verplaatsen. In onze kernen ligt de focus op de fietser en voetganger.
We gaan inzetten op verschillende mobiliteitshubs als schakels in het openbaar vervoersysteem. Interregionale hub de Tol is de belangrijkste toegangspoort voor Altena en vormt op regionale schaal een toegangspoort tot Noord-Brabant. Met de poort creëert de gemeente een ware entree, waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten, een plek hebben om te werken, lokale producten kunnen kopen en toegang hebben tot duurzame vervoersmiddelen.
De 3 regionale hubs (Hank, Kromme Nol en Nieuwendijk) liggen aan de randen van de gemeente en vormen net als de Tol een toegangspoort tot Altena. Nabij de kernen (> 1.000 inwoners) en bedrijventerreinen (> 10 ha) wordt ingezet op 12 lokale mobiliteitshubs. Dit zijn plekken waar een vorm van vervoer op maat zal worden aangeboden voor de lokale mobiliteitsbehoefte of als voor- of natransport naar de (inter)regionale hubs. De kernen en woongebieden worden verkeersveilig ingericht met focus op voetganger en fietser.
Ook in regionaal verband werken we samen. De regio Breda is een van de snelst groeiende regio’s voor wonen en werken buiten de Randstad richting 2040. Dit vraagt om doorontwikkeling van het systeem van automobiliteit maar ook van het HOV-netwerk en langzaam verkeer.
Relatie met:Â Voorzieningen, Energietransitie, Wonen, Klimaatadaptatie, groen en water, Milieu, Toerisme en recreatie, Werk en ondernemen, Dorps DNA, Groenblauwe oase, Leefbare woonomgeving