De gemeente Altena kent uitgestrekte natuurgebieden, die belangrijk zijn voor insecten, moeras- en weidevogels. We zien in de gebieden veel verschillende soorten planten. Daarnaast hechten we veel waarde aan het groen in onze dorpen. In onze kernen beschermen we waardevolle bomen en versterken we de beleving van natuur. Ook versterken we de biodiversiteit. Groen speelt een belangrijke rol bij klimaatadaptatie en ook bij leefbaarheid, gezondheid en biodiversiteit. Dit betekent dat we meer aandacht hebben voor de natuur in en om onze kernen.
Een groot deel van de natuurgebieden bevindt zich in de Noordwaard (kreken), aansluitend op de Biesbosch en als uiterwaarden langs de rivieren. Deze natuurgebieden bevatten open water, moeras, natte graslanden, ooibossen en wilgenbossen. De gebieden hebben veel verschillende insecten, planten en vogels. Voor meerdere diersoorten vormt de Biesbosch met aanliggende natuurgebieden één van belangrijkste leefgebieden in Nederland, zoals voor de Blauwborst.
Natuurgebieden binnen de gemeente Altena (Natuurbeheerplan Provincie Noord-Brabant).
In het rivierkleigebied, ten oosten van de Uppelsedijk, komen binnendijks meerdere bijzondere natuurgebieden voor. Dit zijn de Zevenbansche boezem, de Kornsche Boezem en het Pompveld. De laatste twee vormen samen met de Biesbosch de Natura 2000-gebieden van Altena. Het zijn natte moerassige gebieden met grienden, natte hooilanden en rietlanden. Samen met de uiterwaarden bevat het rivierkleigebied bijna 700 hectare aan natuurgebied. Ook meerdere waterlopen kennen een ecologische functie door de inrichting van de oeverzones. Langs de Alm zijn in de afgelopen decennia meerdere delen van een ecologische verbindingszone (een verbinding tussen twee natuurgebieden) gerealiseerd. Dit heeft geleid tot een brede oeverzone met gevarieerde begroeiing en een sterke verrijking van de biodiversiteit.
Door de openheid van het komgebied (het middengebied) en het overwegend gebruik als grasland heeft Altena omvangrijke weidevogelgebieden. Onze gemeente is rijk aan weide- en akkervogels. Door de zeer sterke achteruitgang van weidevogels in de laatste decennia zijn de weidevogelgebieden ook in het provinciaal beleid beschermde gebieden.
De natuur staat onder druk. Veel planten- en diersoorten dreigen te verdwijnen of zijn al verdwenen (afname biodiversiteit). Natuur en biodiversiteit zijn de basis van al het leven. Een grotere biodiversiteit verbetert de gezondheid van het groen, de bodem en het water. Daarnaast is biodiversiteit ook voor de mens belangrijk, bijvoorbeeld omdat insecten nodig zijn voor ons voedsel. Een grote diversiteit helpt ons ook om dierplagen als die van de eikenprocessierups onder controle te krijgen. Tot slot kan het werken met de natuur veel geld schelen, dat anders nodig is voor achterstallig onderhoud, technische ingrepen, sanering of bestrijding van plaagdieren. Daarnaast zien  we kansen voor samenwerking op het gebied van natuurbeheer met de agrarische natuurvereniging, individuele boeren, Natuurmonumenten Altenatuur en Natuur- en Milieuvereniging VMB Hank. We werken in de Natura 2000 gebieden ook samen met Staatsbosbeheer.