Een belangrijke waarde van onze gemeente is de diversiteit van onze kernen. De gemeente Altena kent hechte gemeenschappen in de verschillende dorpen. Inwoners voelen zich nauw betrokken bij hun dorp en voelen een sterke sociale cohesie binnen het dorp. Elk dorp is uniek en heeft haar eigen identiteit. Die eigenheid van de dorpen is een kracht van onze gemeente, die we willen behouden. Het kenmerkt onze hechte samenleving.
In grote lijnen is de bevolking van Altena vooral groepsgericht. Het gaat dan om waarden als ontmoeting, verbondenheid, betrokkenheid, hulpvaardig, fatsoen, privacy, warmte, respect, verdraagzaamheid en presteren. In Altena heeft men aandacht voor de gemeenschap, voor het geloof, voor het gezinsleven, voor ondernemerschap, voor het land en de ruimte.
Deze identiteit vertaalt zich in het harde werken, een hoge moraal, spaarzaamheid, gebondenheid aan de eigen gemeenschap/kern, ingetogen gedrag, lagere verhuisdrang, gemeenschapszin, waardering voor traditie en vakmanschap, sterkere drang tot vrijwilligerswerk, maar ook sociale controle.
Veel kernen kenmerken zich door een actief verenigingsleven en diverse evenementen, zoals het Oranjefeest in bijvoorbeeld Oudendijk en andere kernen. Ook kent Werkendam een actief verenigingsleven: ongeveer 19 verenigingen, variërend van postduiven-, sport- tot buurtverenigingen en de historische vereniging. Kerken, scholen en sportverenigingen zijn van groot belang voor het DNA van de dorpen. De 21 kernen van onze gemeente hebben ieder hun eigen identiteit en gewoonten. Altena kenmerkt zich door een sterk groepsgevoel. Maar de mate waarin verschilt van kern tot kern.
De leefstijlen van inwoners in onze kernen zijn divers, blijkt uit een onderzoek van SmartAgent. Hierdoor kunnen we meer bewust omgaan met de drijfveren van inwoners. Zo kunnen we bijvoorbeeld in onze communicatie en bij initiatieven hier beter op inspelen.
